Om klubben
Historie
Fremad Amager har en lang og stolt historie, der strækker sig helt tilbage til grundlæggelsen i 1910, hvor klubben blev etableret som en klub for håndværkere og arbejdere. En historie, der er fyldt med store højdepunkter og dybe nedture, præcis som det nu er i fodboldens verden, men hvor en ukuelig optimisme altid har bragt klubben tilbage på rette spor. Bedst symboliseret ved en af klubbens største nedture, da Fremad Amager som en del af FC Amager for tredje gang i historien blev begæret konkurs tilbage i 2009, og førsteholdet blev tvangsnedrykket fra 1. division til Københavnerserien.
Her beviste klubben, og de mange gode kræfter der var, og for nogles vedkommende stadig er, en del af klubben, hvad ægte holdånd er. Et nyt setup blev etableret, og klubben kunne i 2010 fejre 100-års jubilæum med en oprykning til Danmarksserien. Året efter var der igen divisionsbold i Sundby Idrætspark, og i 2013 blev det vedtaget på generalforsamlingen, at spillerlicensen skulle overdrages til selskabet Fremad Amager Elite ApS. Efter et par sæsoner i toppen af 2. division kunne oprykningen til 1. division fejres i 2016, blot syv år efter tvangsnedrykningen til Københavnerserien, og Fremad Amager har siden etableret sig som et solidt hold i landets næstbedste række med ambitioner om oprykning til Superligaen.
En del af landets bedste fodboldrække
Netop Superligaen har ’Øens hold’ snuset til ved en enkelt lejlighed, omend det blev en kort fornøjelse. En glad juni dag tilbage i 1994 kunne oprykningen til landets bedste række fejres, præcis som klubikon Ivan Nielsen sagde, da han i 1990 for en kort periode vendte tilbage til sin barndomsklub – Fremad Amager skulle tilbage i landets bedste fodboldrække. Opholdet i landets bedste række blev dog meget kort, for efter fire måneder var det slut. Sæsonen blev afkortet, da turneringsstrukturen skulle laves om, og da efteråret var gået, havde Fremad Amager ikke skrabet nok point sammen og måtte retur til 1. division. Der blev dog sat to eftertrykkelige aftryk, da fusionen mellem KB og B1903, F.C. København, to gange blev besejret 3-2. En fusion, medlemmerne i Fremad Amager nogle år tidligere havde stemt nej til at blive en del af.
Fremad Amager har, før det hed Superligaen, ved flere lejligheder været en del af landets bedste fodboldrække. Klubben måtte vente ti år med at blive optaget i KBU, hvilket først skete i 1920, men resten af dette årti gjorde klubben sig godt bemærket og var ved flere lejligheder en del af den bedste KBU-række, Mesterrækken. Succesen forsatte i begyndelsen af 1930’erne, hvor klubben både var en del af den landsdækkende Danmarksturnering og KBU’s mesterrække. Det hele kulminerede i 1933, hvor Fremad Amager var i sin første pokalfinale, der dog blev tabt til KB. Herefter var det lidt op og ned nogle år, men begyndelsen af 1940’erne var igen nogle succesrige år for Amagers fodboldflagskib.
Før krigen var klubbens bedste hold således kun to point efter danmarksmestrene fra KB, og da det igen blev muligt at spille en landsdækkende danmarksturnering i 1946, blev det til en flot tredjeplads, og året efter en femteplads.
Sejr i pokalfinalen
1948 blev dog året, hvor klubbens bedste hold igen måtte en tur ned i landets næstbedste række, og det skulle vise sig, at der skulle gå hele 27 år, før der igen blev spillet fodbold i landets bedste række på Amager. Der var dog højdepunkter undervejs, og i 1953 kunne klubbens bedste hold fejre en triumf i pokalturneringen med en finalesejr over KB.
Året efter blev det dog til endnu en nedrykning til 3. division, og efter en kort tilbagevenden til landets næstbedste række i 1959 kulminerede den sportslige nedtur i 1962 med nedrykningen til 4. division. Der var heldigvis lysere tider forude, og 1970’erne blev et begivenhedsrigt årti i Fremad Amagers historie.
Tilbage i landets bedste række
I 1975 var Fremad Amagers bedste mandskab efter 27 år endelig tilbage i landets bedste række – med en ny tribune i Sundby Idrætspark, der blev etableret i 1974, og et nyt klubhus på Sundbyvestervej blev bygget i 1975. Tre år tidligere var det tilmed blevet til deltagelse i klubbens tredje pokalfinale, der dog blev tabt 0-2 mod Vejle, men det sendte Fremad Amager på klubbens eneste europæiske eventyr i Europa Cup’en, hvor det efter to uafgjort kampe mod albanske Besa blev til en hurtig exit, men Fremad Amager er stadig ubesejret i europæisk sammenhæng. Elevatortilværelsen var dog ikke slut, og efter blot en enkelt sæson i 1. division var det retur til det næst fineste selskab i 1976, for så at vende tilbage igen i 1979. Det var i denne periode, at store navne som Ivan Nielsen, Søren Lerby og Frank Arnesen gjorde deres entre på Fremad Amagers bedste hold, før de for alvor lagde fodbold-Danmark ned som en vigtig del af 1980’ernes dynamithold.
Økonomisk ustabilitet
Nedturen ventede desværre igen lige om hjørnet, og i 1984 blev klubben for første gang begæret konkurs. Derfor blev 75-års jubilæumssæsonen spillet i 3. division, og efter fem år med rigtig god fodbold og en oprykning til 2. division gentog historien sig i 1990, hvor pengekassen igen var tom, og der løbende i denne periode blev gjort forskellige drøftelser og afstemninger omkring mulige fusioner og økonomiske løsninger, der skulle hjælpe Fremad Amager mod toppen af dansk fodbold. Det hele løb dog ud i sandet, men klubben stod igen sammen og var op gennem 1990’erne ved flere lejligheder tæt ved at vende retur til den Superliga, man var en del af i 1994.
Det blev i stedet til fodbold på næsthøjeste niveau frem til 2001, hvor det igen hed 2. division, og hvor klubben igen var præget af snak og debat omkring forskellige fusionsmuligheder og muligheder for at sikre en bedre økonomi.
Returen til 1. division kom i 2003, men efter fire år var det i 2007 igen retur til 2. division, og værre endnu ringede konkursklokkerne, da der var et underskud på tre millioner kroner i klubben.
Fusionen FC Amager
Fremad Amager blev dog i denne omgang reddet af færøsk kapital med tidligere spiller Todi Jónsson i spidsen. Ambitionen var at fusionere en række af Amagers klubber under navnet FC. Amager og være en del af Superligaen i 2010. Først skulle Fremad Amager dog lige sikre oprykning fra 2. division, og det skete, så fusionen FC. Amager bestående af KFB, Kastrup, Dragør og Fremad Amager var klar til at debutere i 1. division i sommeren 2008, og planerne og drømmene var store med blandt andet egen multiarena.
Resultaterne på banen var ikke prangende, men det skulle vise sig at stå endnu værre til uden for. Blot ni måneder efter FC. Amager blev stiftet, var det slut, og klubben blev begæret konkurs og fusionen opløst.
Den tredje konkurs sendte, som tidligere nævnt, Fremad Amager helt ned i Københavnerserien. Siden er der sket meget med etableringen af Fremad Amager Elite, en stor opgradering af Sundby Idrætspark med kunstgræs og vandingsanlæg og varme under banen samt etablering af førsteholdet i toppen af dansk fodbold.
Fremad Amager er en klub, hvor man altid har stået sammen i medgang og modgang, med en klar vision og målsætning for fremtidens elitefodbold i klubben.